Veletrh skončil, ať žije ročník příští!


Arcibiskupský palác byl o víkendu prezentován na olomouckém veletrhu cestovního ruchu Tourism Expo. Výstaviště Flora Olomouc se rozhodlo zahájit letošní výstavní sezónu propagací atraktivit především střední a severní Moravy. Residence olomouckých biskupů a arcibiskupů byla propagována vlastním výstavním stánkem, u něhož se zastavil hojný počet návštěvníků, kteří do pavilonu A během uplynulých tří dnů zavítali.

Olomouc: Letošní výstava Tourism Expo byla zahájena v pátek 27. ledna v devět hodin dopoledne. Po úvodním oficiálním přivítání vystavovatelů a návštěvníků, které doprovodilo netradiční, leč atraktivní a velmi efektní otvírání šumivého vína šermíři v historických kostýmech za pomoci čistě provedeného seku šavlí, následovalo hudební vystoupení žáků z Dětského domova Olomouc. Z technických důvodů pak s mírným zpožděním následovala krátká beseda o olomoucké biskupské residenci, která byla doplněna promítáním fotografií paláce, reprezentačních sálů a blízkých okolních církevních památek (vše z archivu P. Antonína Baslera). Zájemci tak získali základní informace ohledně turistického provozu Arcibiskupského paláce.

Hlavním propagačním prvkem výstavního stánku paláce byla červená historická livrej, na jejíž jedné části lze nejspíše dokonce identifikovat ještě původního nositele pana Šafránka. O provoz stánku se starali pracovníci turistického centra a dva dobrovolníci, kteří zájemcům nabízeli propagační materiály paláce. Součástí prezentace byla také ochutnávka a prodej lázeňských oplatků, mešního vína, prodávala se taktéž pražená káva, brožurka Biskupské rezidence a pohlednice s motivy paláce a historických sálů.

Součástí letošní výstavy cestovního ruchu byla také zeměpisná soutěž pro střední školy, soutěž v parkovém orientačním běhu nebo např. vyprávění o Indonésii. V rámci doprovodného programu organizátoři připravili množství besed a výstav, ze kterých jmenujme alespoň „Život na (U)kraji(ně)“ Arcidiecézní charity Olomouc nebo ukázky tradičních i netradičních sportovních aktivit, rýžování zlata a mnoho dalšího.

Třídenní maratón může být hodnocen úspěšně, neboť branami výstaviště prošel nespočet návštěvníků, kteří si prohlédli 57 stánků vystavovatelů.

Závěrem musíme poděkovat pořadatelům za výborné zajištění a samotný poklidný průběh celé akce. Letošní olomoucký veletrh cestovního ruchu sice skončil, ale v letošním roce se minimálně ještě můžeme těšit na jarní zahradnické trhy a veletrh, jejichž slavnostní zahájení proběhne 19. dubna ve Slavnostní dvoraně Arcibiskupského paláce v Olomouci. „Veletrh skončil, ať žije ročník příští!“

Martin Kučera, turistický provoz Arcibiskupského paláce

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu