Veřejná sbírka pro Ukrajinu podpoří uprchlíky z východu země


Boje na východě Ukrajiny stále nekončí a čím dál víc lidí proto odsud prchá do části země, která spadá pod ukrajinskou vládu. Utečenců je v těchto dnech už přes milion. Arcidiecézní charita Olomouc tak v květnu vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc Ukrajině.

Olomouc: V zemi zmítané válkou je obtížné dostat se k léčbě či potravinám. Právě pro tyto účely poslouží peníze, kterými lidé do sbírky přispějí. „V současné době je na území patřícímu pod ukrajinskou vládu přes milion uprchlíků z východu. Jedná se často o celé rodiny nebo matky s dětmi, jejichž muži válčí. Jsou to lidé, jejichž domy srovnalo se zemí bombardování, nebo se nemůžou dostat k penězům, například k důchodům. Tyto peníze totiž Ukrajinci rozesílají z centrály v Kyjevě a do oblastí, které jsou nyní za ‚hranicí‘, se je obávají poslat. Nemusely by se dostat k civilistům, ale k proruským vojákům, kteří by za ně mohli nakoupit zbraně a podobně,“ vysvětluje řeckokatolický kněz a humanitární pracovník Rostislav Strojvus. Peníze ze sbírky zaplatí například balíčky se základními potravinami a hygienickými potřebami, které uprchlíci nutně potřebují.

Podle Strojvuse se navíc v květnu podařilo dostat pomoc přímo až do města Doněck, které leží na proruském území. Za peníze, které Arcidiecézní charita pošle, tam jejich partneři obstarají potraviny pro lidi, které boje přímo ohrožují na životech.

Do veřejné sbírky pro Ukrajinu bude rovněž patřit výtěžek, který nashromáždilo přes sto návštěvníků akce Den ukrajinské kultury. Tu každý rok pořádá Arcidiecézní charita Olomouc ve svém areálu. „Letos nám lidé přispěli za jediné odpoledne deseti tisíci korunami,“ přiblížil Strojvus.

Veřejná sbírka je vyhlášena na dobu neurčitou. Ti, kteří chtějí pomoci, mohou poslat finanční příspěvek na zvláštní bankovní účet číslo 40 30 207 / 0100 zřízený pro charitativní účely u Komerční banky.

Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu