Věžička se vrátila na střechu olomoucké radnice, ukrývá i medaile z arcibiskupství


Vyzdvižením na střechu radnice byla v úterý 17. dubna 2018 dokončena finální fáze renovace věžičky, která zdobí střechu olomoucké radnice nad orlojem. Do přibližně desetimetrové věžičky přitom o několik dní dříve vložili zástupci města tři kovové tubusy s archivními i novodobými dokumenty a artefakty a součástí tohoto poselství pro budoucí generace jsou také tři medaile z olomouckého arcibiskupství.

„Deset, devět, osm, sedm…“ odpočítávaly přihlížející děti okamžik, kdy horní část věžičky o hmotnosti půl tuny dosedne na své místo. Těsně před jedenáctou hodinou se tak stalo. Jeřábník těžké břemeno nastavil na správné místo a pohotoví řemeslníci je připevnili k dolní části věžičky, která byla na střechu usazena zhruba o hodinu dříve.

Pozlacená makovice se třemi uloženými tubusy bude na radniční vížce ukrývat poselství pro budoucí generace. Do prvního z tubusů vrátil primátor Antonín Staněk a náměstci Filip Žáček a Aleš Jakubec původní historické listiny, které předtím důkladně prozkoumali a zdokumentovali olomoučtí archiváři. Ti si pak ve fondu dějin města Olomouce ponechali jen zlomek obsahu původního nálezu, který nahradili dokonalými fotokopiemi, většina starých dokumentů se ale do tubusu vrací v originále.

Druhý tubus obsahuje statistické údaje o městě Olomouci, přehled událostí od šedesátých let minulého století až do dneška, fotografický materiál a množství jedinečných artefaktů, jako jsou pamětní medaile vydané u příležitosti zápisu sloupu Nejsvětější Trojice na seznam UNESCO, svatořečení Jana Sarkandra a návštěvy papeže Jana Pavla II. v Olomouci, výročí návštěvy císaře Františka Josefa na Fortu Radíkov nebo třeba mince, vydaná u příležitosti výročí intronizace arcibiskupa Jana Graubnera.

„Především Arcibiskupství olomouckému bych ráda poděkovala za velkou vstřícnost, s níž nám věnovali předměty do tubusu,“ uvedla vedoucí odboru památkové péče Vlasta Kauerová, která se na kompletaci předmětů pro odkaz příštím generacím podílela. Budoucí nálezci pak v tubusu uvidí i některé propagační předměty města, mapu a další zajímavosti, včetně české bankovky v nejvyšší nominální hodnotě, tedy 5000 korun.

Do třetího kovového pouzdra jsou vloženy dokumenty a fotografie týkající se průběhu rekonstrukce radniční střechy a rekonstrukce věžiček. I tento krok ostatně navazuje na postupy našich předků, protože v původním nálezu byla i základní technická dokumentace k minulé rekonstrukci věže radnice.

Olomoucké arcibiskupství poskytlo pro uchování ve věžičce tři medaile. Pamětní medaili vydanou u příležitosti svatořečení Jana Sarkandra v Olomouci roku 1995 a používanou také k oceňování zasloužilých diecezánů vytvořil akademický sochař Otmar Oliva. Jednu její stranu tvoří hlava z profilu a text MARTYR JOANNES SARCANDER, na zadní straně je pak nápis CANONIZATIO OLOMUCII MCMXCV. Pamětní medaili cesty papeže sv. Jana Pavla II. do České republiky v roce 1995 vytvořil Loredana Pancotto a zdobí ji jednak busta Jana Pavla II. s textem IOANNES PAULUS PP. II a zezadu pak Panna Maria Matka církve a text PRAHA, OLOMOUC 20 – 22. V. 1995 MATER ECCLESIAE. Intronizační medaili ke 20. výročí arcibiskupa Jana Graubnera vyrobil akademický sochař Karel Zeman. Je na ní vyobrazen jednak arcibiskup Graubner s osobním erbem a textem JAN GRAUBNER ARCIBISKUP OLOMOUCKÝ / METROPOLITA MORAVSKÝ, na zadní straně pak jsou reliéfy poutích bazilik na Svatém Hostýně, Svatém Kopečku u Olomouce a Velehradě i reliéf olomoucké katedrály sv. Václava.

Práce na věžičkách a vikýřích zatím nekončí. „Celá oprava střechy včetně třinácti věžiček a dalších ozdobných prvků by měla být dokončena do začátku letní turistické sezony,“ doplnil investiční náměstek primátora Filip Žáček.

S využitím zpráv města Olomouce: zde a zde

Fotogalerie (foto Michal Folta a Jan Andreáš)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu