Vicerektor kněžského semináře podpořil čínské křesťany


V neděli 14. října 2018 odpoledne se na Václavském náměstí v Praze uskutečnilo modlitební shromáždění na podporu čínských křesťanů, kteří v České republice již druhým rokem žádají o azyl z důvodu svého pronásledování. Tohoto setkání se také aktivně zúčastnil P. Pavel Šupol, vicerektor Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci.

Na akci u sochy sv. Václava vystoupil kromě něj také emeritní předseda Ekumenické rady církví a Rady Církve bratrské Daniel Fajfr nebo pražský pomocný biskup Václav Malý, signatář Charty 77. Součástí setkání byla i modlitba a čtení z Písma, na které navazovalo zapálení svíček jako projev podpory těmto věřícím v obtížné životní situaci.

Účastníci modlitebního zastavení se shodli na tom, že je třeba se modlit za celou situaci a věřit v nezávislé rozhodování soudů v této záležitosti. Řečníci též připomněli, že jsou známy příběhy konkrétních žadatelů a je zjevné, že v jejich zemi jim hrozí reálné nebezpečí.

Otec Pavel Šupol poukázal na podobnost mezi tím, co jsme prožívali v naší zemi během komunistického režimu, a na skutečnosti, o kterých hovořili žadatelé o azyl. „Sdělili nám, že za udání křesťana nabízeli v některých provinciích třeba i výši měsíčního platu, takže si můžeme představit, v čem tam žili,“ popsal.

V Číně je podle jeho slov křesťanství na výrazném vzestupu a existuje tam i velké množství podzemních církví, takže se může zdát, že tam vládne náboženská svoboda. Realita je ale jiná. „Setkal jsem se osobně se studentkou, která tam dodělává magisterskou práci. Říkala mi, že pokud se chcete shromáždit a společně třeba modlit a je vás víc jak 50, tak pokud to není registrované, jedná se o trestný čin. A pokud se registrujete, začnou o vás sbírat všechna data: o vaší rodině, o společenství, do kterého chodíte,“ upozornil P. Šupol.

Potřebné by podle všech účastníků modlitebního setkání bylo zejména to, aby si této situace všimlo více lidí a pozvedli svůj hlas. „Nejsem s to předpovědět, jak se příslušné orgány rozhodnou, ale myslím, že nic nepřekáží tomu, aby se tito příchozí integrovali do naší společnosti,“ řekl také k situaci čínských žadatelů o azyl biskup Václav Malý.

Záznam se setkání si lze pustit například na facebookových stránkách Azyl pro čínské křesťany, fotogalerie je dostupná na webu sdružení Člověk a Víra.

Pavel Fiala, s využitím tiskové zprávy ČBK a ERC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu