Vychází nová publikace ze života katolické církve na Ostravsku


Muzeum Hlučínska ve spolupráci s ostravsko-opavským biskupstvím vydalo publikaci „P. Rudolf Schikora, CSsR – apoštol Ostravska v první polovině 20. století“ o katolickém knězi, který většinu svého aktivního kněžského života prožil v oblasti vymezeném městy Hlučín, Ostrava a Frýdek-Místek. Autorem knihy je prezident Diecézní charity ostravsko-opavské a farář v Ostravě-Svinově, P. Jan Larisch.

Ostrava: P. Rudolf Schikora, CSsR se narodil roku 1890 v Hošťálkovicích u Hlučína a zde také vyrůstal. Po přijetí kněžského svěcení (r. 1914 ve Vratislavi) působil v běžné duchovní správě jako kaplan ve farnostech Hať a Hlučín. Zde našel hlavní zacílení své kněžské činnosti, a to jako propagátor duchovních cvičení a tiskového apoštolátu Exercičního domu v Hlučíně, který v roce 1924 založil. Později jako člen kláštera redemptoristů v Moravské Ostravě v tomto díle dál pokračoval.

Když nacistický režim na podzim v roce 1938 znemožnil jeho činnost, okamžitě přesunul svůj exerciční a tiskový apoštolát do nově zbudovaného kláštera ve Frýdku-Místku. I zde gestapo aktivního kněze sledovalo a klášter byl v roce 1941 zabrán pro potřeby nacistického Německa. Po válce v roce 1945 byl klášter církvi vrácen a jeho činnost na krátkou dobu obnovena.

Komunistický režim v roce 1950 jej definitivně zlikvidoval a hlavního protagonistu, P. Rudolfa Schikoru, uvěznil. Po propuštění získal státní souhlas pro kněžské působení v Charitním domově ve Štemplovci, kde žily starší a nemocné řeholnice Kongregace školských sester Notre Dame. Duchovní službu zde konal sledován StB až do své smrti v roce 1962. Je pochován na hřbitově v Neplachovicích.

Kniha přibližuje osudy Hlučínska na konci 19. a na počátku 20. století, kdy toto území patřilo Německu, naznačuje nejednoduchost situace pro jeho obyvatele vyplývající z připojení tohoto území k Československu v roce 1920 a také nelehký život katolického kněze v době obou totalit, ať už nacistické či komunistické. Publikace je zajímavým svědectvím o době nedávno minulé a k poznání regionální minulosti Ostravska zvláště vhodná.

Zdroj: Biskupství ostravsko-opavské

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu