Výstava předvede umělecká díla "olomouckého baroka"


Tři olomoucká muzea – Arcidiecézní muzeum, Muzeum moderního umění a Vlastivědné muzeum – se spojila v přípravách výstavy, která návštěvníkům předvede umělecké předměty doby barokní z olomouckého regionu. Výstava „Olomoucké baroko – Výtvarná kultura let 1620-1780“ bude zahájena 2. prosince 2010 a potrvá do konce března 2011.

Olomouc: Na počátku výstavy „Olomoucké baroko. Výtvarná kultura let 1620-1780“ stála vědomá snaha navázat na předchozí počin Muzea umění Olomouc z roku 1999 „Od gotiky k renesanci. Výtvarná kultura Moravy a Slezska 1400-1550“, konkrétně na část širšího projektu zaměřenou na Olomoucko. Svébytný charakter zdejší kultuře dodávaly mnohé světské i církevní instituce. Časové vymezení výstavy lety 1620 a 1780 odkazuje na jejich symbolické významy. Rok 1620 jako datum bitvy na Bílé hoře je tradičním mezníkem konce předbělohorské rudolfínské doby. Horní časová hranice zase vymezuje datum nástupu Josefa II. a jeho reforem, symbolicky naznačujících proměnu společenské mentality.

Výstava Olomoucké baroko shromáždí sbírkové předměty především z církevních fondů, zvláště z Arcibiskupství olomouckého a řeholních společenství. „Kromě věcí, které jsou Arcidiecéznímu muzeu zapůjčeny dlouhodobě – zejména biskupský kočár a obrazy – budou na výstavu převezeny také některé předměty z Arcibiskupského zámku Kroměříž. Celkem jde o celkem 54 exponátů, mezi nimi obrazy, knihy, hudebniny, kresba a grafika, mince a medaile,“ vypočítává Kateřina Krystyníková z Památkového oddělení Arcibiskupství olomouckého. Unikátním exponátem podle ní bude také nově zrestaurovaný gobelín z Arcibiskupského paláce Odpočinek na útěku do Egypta. „Jde o asi nejrozměrnější exponát celé výstavy, který bude pro olomouckou veřejnost k vidění vůbec poprvé,“ dodává Krystyníková. Z majetku jednotlivých farností výstava představí některé vzácné kalichy a monstrance.

Svou osobitou hodnotu má ovšem v rámci „olomouckého baroka“ i měšťanská kultura, kterou prezentuje výstava v prostorách Vlastivědného muzea v Olomouci. Jejím cílem je upozornit především na početné kupecké a řemeslnické rodiny, které přicházely do města zejména po ukončení švédské okupace v roce 1650 a byly významnými nositeli kulturních a společenských tradic olomouckého měšťanstva 17. a 18. století. Expozice rovněž přibližuje, jak rytmus každodenního života olomouckých měšťanů doplňovala náboženská procesí, svátky či slavnosti, a neopomíjí ani měšťanský podíl na obraně města.

Partnerem projektu Olomoucké baroko je zejména Vlastivědné muzeum v Olomouci a další instituce, bez jejichž pomoci by tento projekt neměl naději na úspěch – Arcibiskupství olomoucké, Univerzita Palackého v Olomouci, Statutární město Olomouc a Olomoucký kraj. S pomocí šesti desítek zapůjčitelů – církevních, státních i soukromých subjektů – se pořadatelé pokusí ukázat odlesk sice pominulé, ale v památkách Olomouce přitom stále přítomné barokní kultury.

Více informací: www.olmuart.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu