Vyučující z olomoucké Caritas vyzkoušela, jak se v Americe učí z obýváku


Dva měsíce strávila Daniela Růžičková z olomoucké Caritas – Vyšší odborné školy sociální jako hostující vyučující na partnerských školách v americkém státě Kentucky. Kromě klasické výuky sociální práce ve třídách odučila i hodinu prostřednictvím internetu.

Olomouc: Vyučující odborných předmětů na Caritas-VOŠs Olomouc se minulý týden vrátila z dvouměsíčního výměnného pobytu v Owensboro, sesterského města Olomouce. Pravidelně připravovala přednášky pro studenty sociální práce, zkušenosti sbírala i v řadě místních organizací, které poskytují sociální služby a pomoc potřebným. „Velice inspirativní pro mne bylo pozorovat angažování občanské společnosti při řešení sociálních problémů. Přirozenost s jakou se děje pomoc potřebným v místní komunitě je pro mě osobní i profesní výzvou do dalšího působení,“ říká Růžičková a dodává, že v tomto máme v ČR ještě kus cesty před sebou.

Partnerská Brescia University jako první akreditovala kompletní online kurz sociální práce. Daniela tedy měla možnost přednášet i virtuálně prostřednictvím konferenčního hovoru přímo z obývacího pokoje. „Zpočátku to byl divný pocit nevidět studenty před sebou, ale za několik minut jsem si připadala skoro jako v běžné hodině,“ pochvaluje si. I když se o využití moderních technologií ve výuce hodně mluví, Růžičková je ohledně výuky sociální práce opatrná. „Tento obor je o vytváření vztahu, o verbální i neverbální komunikaci, o kultuře školy a přístupu pedagogů a dalších důležitých aspektech, které lze přes počítač jen těžko simulovat,“ doplňuje. Jako zajímavé ve vzdělávání amerických sociálních pracovníků spatřuje důraz na etiku a hodnoty sociální práce, které jsou odrazovým můstkem pro uchopení jednotlivých témat.

Kromě profesní zkušenosti, byla cesta Daniely Růžičkové důležitá i pro utužení vztahů s partnery Caritas – Vyšší odborné školy sociální Olomouc v oblasti odborných praxí studentů. Několikadenní návštěva organizací, ve kterých studenti pravidelně svou praxi vykonávají, byla součástí jejího programu. Zároveň se jí podařilo navázat spolupráci s dalšími pracovišti jako je hospic, azylový dům pro matky s dětmi nebo nízkoprahové zařízení pro děti ze sociálně slabých rodin. Cílem cesty bylo také dohodnout detaily hostování americké profesorky Grety McDonough v Olomouci na jaře příštího roku.

„Všichni byli velice vstřícní, nápomocní a hlavně neustále pozitivně naladění,“ popisuje Daniela vzornou péči a přístup svých hostitelů. „Zajímali se o Českou republiku, hlavně v kontextu krize na Ukrajině a jak tuto situaci prožíváme z tak těsné blízkosti.“ I když jsou si naše kultury podle ní velice blízké, rozdíly zaznamenala. „V každodenním životě, jak v pracovním tak i osobním, jsem cítila menší uspěchanost a až nakažlivě pozitivní přístup. Hodně kritická však musím být k jejich nezájmu o životní prostředí – zásadně se netřídilo a s tím jsem měla velký problém.“ Celkově však Růžičková hodnotí dva měsíce strávené v USA jako velmi přínosné v mnoha směrech.

Caritas – Vyšší odborná škola sociální nabízí souběžné bakalářské studium ve dvou vzdělávacích programech: Charitativní a sociální práce a Sociální a humanitární práce. Od roku 2008 spolupracuje se školami Owensboro Community and Technical College a Brescia University. Součástí spolupráce jsou kromě výměny vyučujících i zahraniční praxe studentů, které partnerské školy pomáhají organizačně zajistit.

Eva Bělocká, oddělení komunikace Caritas

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu