Vzácné olomoucké varhany se opět rozezní při festivalu


Počátkem září 2011 proběhne v olomouckém kostele sv. Mořice již 43. ročník Mezinárodního varhanního festivalu. Vystoupí při něm umělci z České republiky, Německa, Ukrajiny, Rakouska a Slovenska.

Olomouc: Během festivalu ve dnech 5.­–19. září zazní celkem pět koncertů. Prvním z nich bude vystoupení Aleše Bárty, který bude interpretovat například sklady J. S. Bacha nebo F. Liszta. Zahajovací koncert, při němž spoluúčinkuje Moravská filharmonie Olomouc, se koná v pondělí 5. září. O tři dny později, 8. září, vystoupí v kostele sv. Mořice Johannes Gebhardt z Německa a zazní při něm mimo jiné skladby J. S. Bacha, M. Duruflého či W. Bolcoma.

Bachovy skladby má na programu i ukrajinský hudebník Georgij Kurkov, který v kostele sv. Mořice vystoupí 12. září. Připraveny má však také skladby F. Liszta, jehož 200. výročí narození si letos připomínáme. Na tento koncert zase svým vystoupením naváže Zuzana Ferjenčíková, slovenská interpretka působící ve Vídni, při svém koncertu 15. září věnovaném Lisztovu výročí.

Pětici koncertů uzavře opět český umělec, a to Karel Martínek, s nímž budou spoluúčinkovat i členové Moravské filharmonie. Závěrečný koncert 19. září bude věnován výročím významných francouzských varhaníků M. Duprého a J. Alaina. Všechny koncerty začínají vždy v 19.00 hodin a vstupenky na ně lze od tohoto týdne zakoupit v olomouckém Infocentru na radnici nebo večer před koncertem přímo u chrámu sv. Mořice.

Festival u sv. Mořice vznikl v roce 1969. O jeho založení a úspěšný průběh následujících ročníků se zasloužil profesor Antonín Schindler, který byl do roku 2010 prezidentem a současně dramaturgem Mezinárodního varhanního festivalu Olomouc. Na festivalu účinkovala řada uznávaných umělců z celého světa. Nástroj, z něhož všechny koncerty zazní, jsou slavné Englerovy varhany. Postavil je v letech 1740–1745 Michael Engler. Z rozhodnutí vlády byl tento původní nástroj v letech 1959–1969 renovován a rozšířen. Při zachování samostatné použitelnosti hracího stolu barokních varhan je celý rekonstruovaný a zvětšený nástroj ještě zapojen na nový pětimanuálový hrací stůl, jenž zahrnuje všechny původní i nově přistavené rejstříky.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu