Vznik soch pro velehradský areál by měla podpořit sbírka


Vítězný návrh soch pro VelehradV soutěži na nové sochy pro Velehrad, kterou loni vyhlásilo Arcibiskupství olomoucké ve spolupráci s Maticí velehradskou, byl koncem ledna vybrán vítězný návrh. Výtvarné dílo, určené pro pilíře lemující vstup do poutního areálu, ztvární odkaz sv. Cyrila a Metoděje.

Umělecké dílo, jehož rozpočet je vyčíslen na 688 500 Kč, tvoří postavy v mírně nadživotní velikosti (205 cm) z bílého kamene se svěšenýma rukama. Lze je vnímat jako alegorii učenců. Hodnotící porota ocenila sochařsky velmi přesvědčivou stylizaci i to, že bílý pískovec vyniká na pozadí.

Vizualizace soch na pilíříchSamotná realizace soch by měla být podpořena z darů, Matice velehradská za tímto účelem vyhlásí sbírku.

„Zobrazení světců akcentuje sílu ducha, rytířskost, moudrost, vznešenost, vnitřní pevnost. V postavách s oduševnělými tvářemi se snoubí dědictví antické i křesťanské kultury (vnitřní klid, soustředěný, klidný postoj, jasný výraz obličejů, atributy přítomné jen jaksi mimoděk), jak to odpovídá jejich životními příběhu i prostředí, z něhož vzešli,“ hodnotí vítězný návrh předseda Matice velehradské Mons. Jan Peňáz a dodává: „Zároveň ale sochy zjednodušující stylizací odkazují na současnost. Každá doba totiž čerpá z cyrilometodějské tradice právě to, co potřebuje.“

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu