Z olomoucké arcidiecéze se na Národní pouť do Říma vypraví necelé čtyři stovky poutníků


Jako poděkování Svatému otci za jeho loňskou návštěvu naší země proběhne v příštím týdnu Národní pouť do Říma. Z celé České republiky se jí zúčastní kolem 1300 poutníků, olomouckou arcidiecézi bude zastupovat 370 osob.

Olomouc: Papež Benedikt XVI. navštívil Českou republiku ve dnech 26.-28. září 2009. Na setkání s ním byli zváni politici, mladí lidé, učitelé a studenti vysokých škol a zástupci nekatolických církví, především se však setkal s věřícími, a to 27. září během mše svaté v Brně, kde se shromáždilo více než 100 tisíc poutníků, a o den později ve Staré Boleslavi, kam přicestovalo přes 50 tisíc lidí. Na poděkování Svatému otci za tuto cestu pořádá česká církev Národní pouť do Říma ve dnech 9.-11. listopadu.

Z olomoucké arcidiecéze je nyní nahlášeno asi 370 poutníků. „Přihlášky je možné podávat do zítřka, je tedy možné, že se číslo ještě změní, ale určitě už ne nijak výrazně,“ uvedl P. František Hanáček z Olomouce. Podle národního koordinátora P. Pavla Dokládala je k dnešnímu dni přihlášeno asi 1100 poutníků, k nimž se přidá ještě necelá stovka seminaristů, stovka kněží a 13 biskupů. „Delegaci státních představitelů povede ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, do Říma poputuje i manželka prezidenta republiky Livia Klausová,“ uvedl také P. Dokládal.

I z důvodu vysokého počtu účastníků není pouť organizována hromadně, lidé mají několik možností, jak se jí zúčastnit. Někteří využili nabídky cestovních kanceláří, jiní se přidali k výpravě organizované jejich farností a další se do Říma přepraví sami. Všichni se ale sejdou na společném třídenním programu. Ten bude zahájen v úterý 9. listopadu v 15.00 hodin v bazilice Santa Maria Maggiore. Poutníci se zde budou modlit růženec a po něm následuje mše svatá, které bude předsedat olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Příležitost poděkovat Svatému otci budou mít poutníci z České republiky 10. listopadu při pravidelné středeční generální audienci na Svatopetrském náměstí, která začíná v 10.00 hodin. Téhož dne odpoledne budou biskupové Čech, Moravy a Slezska společně slavit mši svatou v 15.00 hodin v bazilice sv. Petra, hlavním celebrantem bude pražský arcibiskup Dominik Duka, OP.

Ve čtvrtek 11. listopadu se poutníci setkají v bazilice sv. Jana v Lateránu při společné mši svaté v 10.30 hodin, které bude předsedat kardinál Miloslav Vlk. Národní pouť bude ukončena ve 12.30 hodin modlitbou Anděl Páně a Te Deum v bazilice Svatého Kříže v Jeruzalémě, titulární bazilice kardinála Vlka, který povede i tyto modlitby.

Ti, kdo se do Říma nemohou vypravit, mají možnost sledovat významné okamžiky z národní pouti prostřednictvím obrazovky TV Noe. V přímém přenosu zde bude přenášena úterní bohoslužba z baziliky Santa Maria Maggiore, středeční generální audience papeže Benedikta XVI. a odpolední mše z baziliky sv. Petra i čtvrteční mše z lateránské baziliky.

Pro všechny účastníky byla také připravena poutní brožura s písněmi pro bohoslužby, zájemci si ji mohou stáhnout z přílohy tohoto článku.

 

PřílohaVelikost
brozura_narodni_pout.pdf848.07 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu