Začalo Celostátní setkání animátorů Kroměříž 2010


Na 400 mladých lidí se včera (15. srpna) odpoledne sjelo do Kroměříže na Celostátní setkání animátorů, zaměřené na přípravu katolické mládeže pro práci s dětmi a mládeží. Zahajovací bohoslužbu slova vedl českobudějovický biskup Jiří Paďour, biskup - delegát pro mládež a zasvěcený život, který účastníky povzbudil k větší úctě k Bohu a Matce Boží a zdůraznil také potřebu modlitby a opravdového života v Duchu Svatém.

Setkání, které potrvá do soboty 21. srpna, nabídne řadu duchovních, formačních, kulturních a sportovních aktivit. Na zítřejší odpoledne (17. srpna) je například připravena zážitková hra po Kroměříži, v rámci které animátoři pomohou ve městě s nejrůznějšími pracemi počínaje úklidem a návštěvou domova důchodců konče. Na Velkém náměstí pak od 18.00 hodin vystoupí na benefičním koncertě pro Haiti kapela Adorare, která celé setkání animátorů hudebně doprovází.

Účast přislíbil také pražský arcibiskup Dominik Duka. Toho dnes odpoledne na místní radnici slavnostně přivítá starosta města Miloš Malý. Večer pak bude arcibiskup Duka celebrovat mši svatou v kostele svatého Mořice. Mezi dalšími hosty, kteří do Kroměříže dorazí, budou také olomoucký arcibiskup Jan Graubner, někteří další čeští a moravští biskupové nebo Věra Luxová, manželka zesnulého politika Josefa Luxe. Z přednášejících pak jmenujme například Kateřinu Lachmanovou, Tomáše Holuba či Marka Orko Váchu.

Smyslem akce je podle ředitele pořádající Sekce pro mládež České biskupské konference P. Víta Zatloukala obohacení života animátorů, tedy mladých lidí, kteří svůj volný čas věnují druhým. "Měla by jim pomoci oživit a zkvalitnit jejich práci pro druhé, pomoci nalézt novou inspiraci. A v neposlední řadě je to také setkání s přáteli a známými, které má jednoduše přinést radost a společně strávený prázdninový čas," vysvětlil P. Zatloukal.

Do příprav setkání se kromě dvou desítek pracovních skupin organizačního týmu zapojily také regionální farnosti. "Dostaly za úkol napéct čtyři stovky plechů koláčů či bábovek. Každý kněz tak musel s pomocí svých věřících obstarat zhruba čtyřicet plechů," řekl místní probošt Josef Říha pro Kroměřížský Deník

Celostátní setkání animátorů se koná znovu po čtyřech letech, naposledy jej v roce 2006 hostila Litomyšl. Letošní ročník, jehož mottem je úryvek z Markova evangelia "Mistře dobrý, co musím dělat, abych dostal věčný život," Mk (10,17), je zároveň přípravou na XXVI. světový den mládeže, který se koná za rok ve španělském Madridu. Na setkání s papežem Benediktem XVI. do Španělska zamíří mládež z celého světa.

Zdroj: TS ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu