Začíná postní doba, čas obrácení a přípravy na Velikonoce


Foto: newsblog.projo.comPopeleční středou, kterou letos věřící slaví 9. března, začíná pro křesťany čtyřicetidenní doba postní, období přípravy na největší svátky liturgického roku. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner a světící biskup Josef Hrdlička oslaví tento den s věřícími při večerní mši svaté v katedrále sv. Václava od 18.00 hodin. Přílohou článku je i poselství papeže Benedikta XVI. k letošní postní době.

Olomouc: Zavedení Popeleční středy se datuje zhruba do 6.-7. století, kdy byl začátek postního období přeložen ze 6. neděle před Velikonocemi na předcházející středu, aby se vyčlenily jednotlivé neděle, které nejsou chápány jako postní den. (I když tedy hovoříme o čtyřicetidenní době postní, celé období trvá vlastně 46 dní.)

Popel, symbol kajícnosti a obrácení

Již od konce 11. století se v tento den uděluje popelem na čelo znamení kříže, tzv. popelec. Při jeho udílení pronáší kněz slova „Pamatuj, že prach jsi a v prach se obrátíš“ (srov. Gn 3,19), nebo „Obraťte se a věřte evangeliu“ (Mk 1,15). Přijetí popelce je znamením kajícnosti převzatým z biblické tradice. Symbolicky se tak naznačuje stav člověka, který vyznává před Bohem svůj mnohdy špatný život a vyjadřuje vůli vnitřně se obrátit s nadějí, že mu Bůh odpustí. Popel, symbol smrti a nicotnosti, se získává ze spálených ratolestí, které byly posvěceny v předešlém roce na Květnou neděli.

Popeleční středa je v katolické církvi dnem přísného postu, kterým se rozumí půst od masa a půst újmy, tj. je dovoleno jen jednou za den se úplně nasytit. Ježíšova výzva k obrácení a pokání, která zaznívá na Popeleční středu a provází nás celou postní dobou, nemíří především na vnější skutky, nýbrž na obrácení srdce, na vnitřní pokání a obnovu. Bez toho by vnější kající skutky zůstaly neplodné a lživé. Vnitřní obrácení motivuje k tomu, aby se takový postoj projevil i navenek. Jde o radikální rozchod s hříchem, což znamená odvrácení se od zla a naopak nové zaměření celého života k Bohu. Toto obrácení je především působením samého Boha v životě člověka. Bůh nám dává sílu a možnost začít znovu.

Své poselství k postní době zasílá věřícím každý rok i papež Benedikt XVI. Jako téma letošního textu si Svatý otec zvolil verš apoštola Pavla „Křtem jste byli spolu s Kristem položeni do hrobu, a tím také zároveň s ním vzkříšeni“ (Kol 2,12). Věřící v České republice, kteří prožívají první rok přípravy na cyrilometodějské jubileum 2013 a letos se zaměřují právě na svátost křtu, tak mohou o první ze svátostí rozjímat i pod vedením papeže. Plný text jeho poselství v českém překladu naleznete v příloze článku. Další materiály pro plodné prožívání postní doby jsou k dispozici na adrese www.vira.cz/Katalog/Postni-doba.html.

Sebezápor prožívaný s druhými

Vnitřní pokání křesťana může mít velmi rozmanité projevy, které se vhodně modifikují podle potřeb doby. Tradičními a staletími osvědčenými prostředky pokání jsou modlitba, odříkání – „půst“ a „almužna“ – tedy dobrodiní činěné ve prospěch těch, kdo jsou na tom hůře než my. Ti, kdo chtějí i poslední jmenovaný tradiční projev kajícnosti prožívat ve společenství církve, se mohou již třetím rokem připojit k tzv. Postní almužně, kterou po celé zemi pořádá Charita ČR. Ve farnostech jsou rozdávány papírové kasičky, do nichž věřící po celou postní dobu přispívají penězi, které ušetřili tím, že se něčeho dokázali vzdát – např. omezí kouření, sladkosti nebo sledování televize. Do kasičky pak za daný den vhodí přiměřenou částku. Ke konci postní doby věřící přinášejí pokladničky do kostela a předávají je knězi, výtěžek sbírky je potom prostřednictvím charity přerozdělován na pomoc lidem v nouzi. Takto prožitá postní doba má potom význam nejen pro toho, kdo se dobrovolným sebezáporem uskrovňuje ve svých nárocích, ale plody jeho odříkání slouží též potřebným lidem. Více informací o průběhu sbírky naleznete na webu www.postnialmuzna.cz.

Připraveno s využitím textů na www.vira.cz a www.acho.charita.cz

 

PřílohaVelikost
Poselstvi_papeze_Benedikta_XVI._k_postni_dobe_2011.pdf87.26 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu