Zahájení nového školního roku na Arcibiskupském gymnáziu a Církevní základní škole v Kroměříži


Ve středu 1. září 2010 slavnostní mší svatou v kostele svatého Mořice zahájil biskup Josef Hrdlička školní rok 2010-2011 na církevních školách v Kroměříži - Arcibiskupském gymnáziu (AG) a Církevní základní škole (CZŠ). Mše svatá byla votivní k Duchu Svatému, s prosbou o Jeho dary do nového školního roku.
Kostel svatého Mořice do posledního místa zaplnilo cca 450 studentů AG a cca 170 žáků CZŠ. Mše svaté se dále účastnili pedagogové a zaměstnanci obou škol, rodiče, sourozenci, absolventi a přátelé škol.

Studentům a žákům byli představeni kněží, kteří nově působí v Kroměříži Mons. Vojtěch Šíma, P. Vít Hlavica, P. Vladimír Jesenský a nový jáhen na AG Lukáš Jambor.
Po mši svaté biskup Hrdlička na Arcibiskupském gymnáziu také požehnal nově zrekonstruovanou kapli svatého Stanislava Kostky, patrona studentů.

V úvodním projevu školní kaplan AG P. Pavel Stuška stručně shrnul průběh rekonstrukce kaple a poděkoval všem, kteří se o rekonstrukci zasloužili:
„Kaple byla do velké míry vlhká až mokrá. V rozích presbytáře se nacházely i dvě malé studánky s čistou vodou. Různá opatření se dělala i v minulých letech a kapli v mnohém pomohla. Opatření udělaná v minulém školním roce byla mnohem razantnější. Co vše se dělalo? Očištění všech cihel v presbytáři - o jarních prázdninách, každý den 5-15 studentů - ZDARMA, osekání zdiva na cihlu v celé lodi kaple do výšky kůru - několik pátečních odpolední a večerů a téměř i nocí - vždy 5-15 studentů - ZDARMA, vybrání a vyčištění odvětrávacích kanálků kolem obvodových zdí - dvě páteční odpoledne, večery - 5-10 studentů - ZDARMA, hrubá omítka - pan Večeřa - 5 celých pracovních dnů o jarních prázdninách - ZDARMA, fajnová omítka - pan Rybárek a pan Stuška - 2 celé dny - 5.00 až 22.00 hodin - ZDARMA, firmy provedly malířské práce, rekonstrukci osvětlení a elektrikářské práce, práce se dřevem. Závěrečné čištění podlahy provedli opět zdarma studenti - středeční 4 odpolední hodiny - 10-15 studentů. Milí přátelé, na tomto místě bych s velkou radostí chtěl moc poděkovat studentům a také některým pedagogům, kteří se zapojili do oprav a poskytli svůj čas, své síly a chuť do této rekonstrukce. O výsledku se můžete přesvědčit sami. Kaple je naše společná místnost, kde se můžeme setkávat mezi sebou a s Pánem. Je to náš duchovní obývák. Ať nám slouží a je ke chvále Boží a radosti nás všech. Také bych chtěl poděkovat sponzorům a dárcům, bez kterých by oprava kaple nebyla možná - např. Zlínskému kraji, firmám Chedo - Ing. Josef Pilka, SEMEKO - pan Jiří Sedlář, panu J. Nevařilovi, panu J. Hruboši - čerpací stanice."

Zdroj AG v Kroměříži
www.agkm.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu