Zahájení Roku sv. Cyrila a Metoděje v Římě


Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, předseda České biskupské konference, a olomoucký arcibiskup Jan Graubner, předseda Národní komise k přípravě cyrilometodějského jubilea, společně zahájí 25. května 2012 v Římě Jubilejní rok sv. Cyrila a Metoděje.

Řím: Slavnost bude probíhat ve dnech 25.–26. května především v bazilice Santa Maria Maggiore, kde došlo k potvrzení a schválení slovanské liturgie bratří Cyrila a Metoděje, a také v chrámu sv. Klimenta, kde je sv. Cyril pohřben. Součástí mimořádného programu bude slavnostní bohoslužba, koncert Filharmonie Bohuslava Martinů společně se souborem Hradišťan Jiřího Pavlici, který se uskuteční rovněž v bazilice Santa Maria Maggiore. Na programu je také návštěva hrobu kardinála Berana i audience u papeže Benedikta XVI.

Cyrilometodějský jubilejní rok pak vyvrcholí v příštím roce při oslavách 1150. výročí příchodu svatých bratří na Moravu na posvátném Velehradě. Na projektu se podílí Zlínský kraj, jehož zástupci se společně s vládními představiteli zúčastní i slavnostního zahájení Roku sv. Cyrila a Metoděje v Římě.

Poutní centrum královéhradeckého biskupství a Českomoravská Fatima v Koclířově zajišťují ve spolupráci s křesťanskými cestovními kancelářemi z Moravy a Čech pro poutníky jednak leteckou pouť ve dnech 23.–27. května, a rovněž pouť autobusy. Součástí je vždy prožití svatodušních svátků v Římě. Pořadatele lze kontaktovat na mobilním telefonním čísle 731 646 800 nebo prostřednictvím e-mailu na adresu poutnik@bihk.cz.

Monika Vývodová, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu