Žehnání obnovené sochy Panny Marie v Kroměříži


Na Mariánském nádvoří Arcibiskupského gymnázia v Kroměříži arcibiskup Jan Graubner požehnal obnovenou sochu Pany Marie Neposkvrněné. Ve svém slově navázal na symboliku, kterou vysvětlil BcA.Vilém Čech - zhotovitel kopie, zdůrazněním, že Pana Maria má nohy na zemi, ale hlavu v nebi. „Kdo se bojí tohoto pnutí, které nás špónije k vlastnímu růstu, zůstane jako osobnost trpaslíkem." Připoměl také její korunku s 12 hvězdami, kterou do svého znaku převzala Evropská unie. Tato socha byla 22. listopadu 2000 odborně snesena na zem a uložena na Mariánském nádvoří, protože jí hrozilo rozpadnutí a zřícení. Dominanta města - jak se o ní vyjádřil starosta Města Kroměříže Mgr. Miloš Malý - bude po 10 letech umístěna zpět na štít kaple Arcibiskupského gymnázia.

Při slavnosti, které se účastnili nejen žáci gymnázia, ale také mnoho farníků, děkan Josef Říha vyzdvihl snahu P. Mgr. Pavla Stušky, školního kaplana a iniciátora Spolku pro obnovu sochy Panny Marie Neposkvrněné v Kroměříži, při zajištění financí. Vděčnost dárcům je vyjádřena zápisem na listině, která bude spolu s listinou Zasvěcených osob Neposkvrněnému Srdci Panny Marie vložena do schránky a umístěna do sochy.

Mnozí přítomní využili neopakovatelné možnosti prohlédnout si zblízka sochu, která zanedlouho bude jako symbol ochrany Panny Marie na ně shlížet z "nebeské výše".

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu