Zemřel emeritní řeckokatolický exarcha Ivan Ljavinec


V neděli 9. prosince 2012 odevzdal svou duši Stvořiteli emeritní apoštolský exarcha pro katolíky byzantského obřadu v České republice, biskup Ivan Ljavinec. Poslední rozloučení se uskuteční v katedrálním chrámě sv. Klimenta v Praze ve středu 12. prosince od 10.00 hodin. Poté budou tělesné ostatky zesnulého převezeny do rodného města Volovec na Ukrajině, kde budou po pohřebních obřadech uloženy k věčnému odpočinku.

Praha: Mons. Ivan Ljavinec se narodil 18. dubna 1923 ve Volovci na Podkarpatské Rusi v rodině učitele s devíti dětmi. Maturoval na ruském gymnáziu v Mukačevě. Teologii studoval v Užhorodě a ve Vídni, kněžské svěcení přijal z rukou prešovského řeckokatolického biskupa Pavla Gojdiče 28. července 1946. Po ruské okupaci Podkarpatské Rusi se nemohl vrátit do své mateřské diecéze, a proto zůstal v Prešově, kde se stal sekretářem biskupa Gojdiče a zároveň byl redaktorem časopisů Blahovistnik a Zorja. V září 1949 byl jmenován spirituálem tamního kněžského semináře.

Po násilné likvidaci řeckokatolické církve v Československu komunistickým režimem v roce 1950 a uvěznění biskupa Gojdiče jmenoval internovaný světící prešovský biskup Vasiľ Hopko generálním vikářem s mimořádnými pravomocemi právě otce Ivana Ljavince, který působil tajně. V roce 1955 byl zatčen a o rok později ve vykonstruovaném procesu spolu s dalšími šestnácti obžalovanými odsouzen na čtyři roky do vězení. Po propuštění začal kvůli zákazu pobytu v košickém a prešovském kraji pracovat v Praze v dělnických profesích, mj. i jako popelář, topič a průvodčí. Přesto nadále pokračoval ve svém pověření od biskupa Gojdiče k oživení řeckokatolické církve. Ve spolupráci s pražským arcibiskupem Tomáškem organizoval celostátní petiční akci na obnovu činnosti řeckokatolické církve a na základě této akce byla její činnost obnovena. V dubnu 1969 pak byl Ivan Ljavinec jmenován farářem řeckokatolické farnosti u sv. Klimenta v Praze. V lednu 1993 se pak stal biskupským vikářem řeckokatolické církve v České republice.

Apoštolský exarchát pro katolíky byzantsko-slovanského obřadu na území České republiky ustanovil papež Jan Pavel II. bulou ze dne 15. března 1996 a Mons. Ivana Ljavince jmenoval prvním apoštolským exarchou a titulárním biskupem akalissenským. Biskupské svěcení přijal 30. března 1996 v římské bazilice sv. Klimenta. Ve funkci apoštolského exarchy působil do roku 2003, kdy byl 24. dubna emeritován.

Poslední léta svého života strávil v Domově sv. Alžběty v Žernůvce u Brna, kde také v pokoji při dopolední svaté mši opustil tento svět a odebral se na věčnost.

S využitím informací na webech Tiskového střediska ČBK a Apoštolského exarchátu

 

PřílohaVelikost
Parte biskupa Ivana Ljavince (pdf)62.26 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu