Zemřel salesián P. Petr Chovanec


Ve věku 56 let zemřel v sobotu 26. března 2016 P. Petr Chovanec. Rozloučení se zesnulým se uskuteční ve čtvrtek 31. března od 14.00 hodin v brněnské katedrále a v pátek 1. dubna od 15.00 hodin ve vsetínském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Poté bude jeho tělo uloženo do rodinného hrobu na vsetínském hřbitově.

P. Ing. Petr Chovanec, SDB se narodil v Brně roku 1959. Brzy po narození s rodiči a později s mladší sestrou zakotvili na Valašsku na Vsetíně. V osmdesátých letech se prostřednictvím svého tatínka blíže seznámil se salesiány pracujícími v ilegalitě a začal jezdit na první salesiánské chaloupky. Před maturitou se rozhodl pro salesiánskou kongregaci a v roce 1979, kdy začal studovat Vysokou školu zemědělskou v Brně, vstoupil do salesiánského noviciátu.

Po absolutoriu vysoké školy a roční vojenské službě u západní hranice ČSSR pracoval v Brně nejprve ve Výzkumném ústavu šlechtitelském a pak na Generálním ředitelství Agrozetu Brno. Tam ho zastihl konec totality. V té době naplno studoval v tajných teologických kurzech u salesiánů a u Josefa Zvěřiny.

V letech 1990–1992 dokončil teologická studia na teologické fakultě v Olomouci a byl vysvěcen na kněze. Provinciál P. Ladislav Vik ho poslal studovat na mediální fakultu do Říma. Během těch let rovněž navázal důležité mediální kontakty v Turíně, USA a ve Velké Británii. Po návratu byl přidělen do žabovřeské komunity u nově postaveného kostela a střediska mládeže. Od roku 1997 začal pracovat v náboženské redakci brněnského studia České televize. Ve stejnou dobu založil společnost Bosco Media Centrum. Ve službě mladým na mediálním poli si postupně vydobyla i díky Pavlu Liškutinovi a dalším spolupracovníkům profesionální charakter a dodávala dokumenty pro ČT i pro křesťanské mediální struktury ve světě.

Bohatou dokumentární tvorbu rozvinul pro ČT v pořadech Cesty víry, Portréty a v dalších dokumentech z domova i ciziny. V roce 2012 se přestěhoval do komunity Brno-Líšeň, a stal se vedoucím studia Klára TV Noe v Brně. V ovzduší partnerské spolupráce s Radiem Proglas vzniklo rovněž několik dokumentů, příspěvků, zpravodajských Noevin z brněnské diecéze a participace na přímých přenosech. I v tomto období se věnoval formačním kurzům pro mládež, exerciciím a službě místním společenstvím salesiánů spolupracovníků. Po celý život se pečlivě staral o valašské chaloupky.

Na jaře roku 2014 u něj propukla zákeřná nemoc. Přestože s ní za podpory věrných přátel, spolubratří a rodiny ze všech sil bojoval, nad ránem na Bílou sobotu 2016 odešel k Pánu.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu