Živé chrámy jsou důležitější než kamenné


Vánoční čas opět přivábil do kostelů řadu věřících i nevěřících. Zatímco jedni svědomitě naslouchali kázáním farářů, druzí si přicházeli poslechnout koledy a pokochat se vánoční výzdobou. Pro rodiny s malými dětmi se tradičně staly největší atrakcí osvícené betlémy, které lákají pozornost zvídavých dítek. Vůně kadidla a jehličí se tak i letos stala nejen na Štědrý den tradičním symbolem Vánoc.

>Jedním z chrámů, které na Štědrý den tradičně přivítaly návštěvníky, byl poutní chrám Narození Panny Marie ve Zlíně-Štípě. Také tam se krátce před jedenáctou večerní po roce opět rozezněly tóny štědrovečerních koled. Letošní půlnoční mše však byla výjimečná, neboť kostel po sérii náročných rekonstrukcí poodhalil svou novou tvář. Starozákonní Budiž světlo tak dostalo reálnou podobu, když nové osvětlení ozářilo všechny přítomné a ukázalo v plné kráse nejen stropní malby.

Přitom to byl do poslední chvíle boj s časem.

"Dodavatelé bohužel nedovezli světla v termínu, a tak to bylo opravdu na poslední chvíli. Nakonec je dodali teprve v úterý v jedenáct večer. Měli jsme co dělat, aby se to stihlo včas," zmínil tamní duchovní František Sedláček s tím, že na instalaci osvětlení pracovali dokonce přes noc. Zároveň s úsměvem podotkl, že se je ještě stále učí rozsvěcovat.

Právě světlo se stalo stěžejním prvkem jeho kázání, když je nehledal jen v zářícím chrámu, ale především v nitru člověka. "Vánoce bez Krista jsou často založeny na rodinné pohodě. To je samozřejmě dobré, ale chybí tam ono světlo v životě, bez něhož člověk může těžko žít. V rámci evropské civilizace jsme pořád křesťanskou společností," poznamenal. Jeho Štědrý den byl z těch hektičtějších. "Tato půlnoční byla dnes mou třetí mší. Předtím jsem ji sloužil v Ostratě a ve Hvozdné," poznamenal s úsměvem. Ačkoli není rekonstrukce sakrální stavby zatím rozhodně u konce, Sedláček se zamyslel nad samotnou podstatou kostelů.

"Živé chrámy jsou mnohem důležitější než kamenné. Je samozřejmě důležité, abychom se o ně starali, ale kterýkoli člověk je daleko cennější než tento chrám," uzavřel farář.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu