Zlínský kraj chce prodloužit cyrilometodějskou poutní stezku na Slovensko


Prodloužit v rámci přeshraniční spolupráce stávající trasy poutních stezek z Moravy na Slovensko a odtud pak na jih Evropy je cílem projektu, který schválili radní Zlínského kraje. Ten se již delší dobu snaží podpořit úsilí církve a přispět svými možnostmi k rozvoji poutnictví, které se celosvětově těší vzrůstajícímu zájmu.

Zlín: Při příležitosti 1150. výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Moravu do oblasti kolem Velehradu, které připadá na rok 2013, se uskuteční řada akcí, které vznikly z iniciativy Zlínského kraje.

„Také si slibujeme, že oslava takto významného jubilea přímo na území Zlínského kraje je mimo jiné i dobrou příležitostí k rozvoji církevní a poutní turistiky, pro niž jsou v našem regionu příhodné podmínky,“ sdělil radní Zlínského kraje Ladislav Kryštof, zodpovědný za kulturu, cestovní ruch a spolupráci s církvemi.

Konkrétně se jedná o spoluúčast Zlínského kraje při vytváření Evropské kulturní stezky sv. Cyrila a Metoděje s vazbou na Velehrad, který by byl hlavním centrem této trasy, ať již ve smyslu výchozího bodu či cíle.

V současné době již na Moravě existuje poutní cesta, která je rozdělena na tři hlavní úseky a která spojuje čtyři významná poutní místa: sv. Kopeček u Olomouce, sv. Hostýn, Velehrad a sv. Antonínek.

„Chceme využít možností operačního programu Přeshraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007–2013, a proto nyní do výzvy předkládáme projekt zaměřený na prodloužení stávající poutní stezky o další úsek, a to ze sv. Antonínka do Kopčan–Mikulčic přes Gbely do Šaštína. Tím by došlo k protažení trasy o sedmdesát kilometrů, přičemž do budoucna předpokládáme další směřování stezky do Nitry a odtud na jih Evropy,“ přiblížil Ladislav Kryštof.

Finanční prostředky z Evropské unie, které by kraj mohl získat, pokud se svým projektem uspěje, mají být využity ke značení terénu a k zajištění propagace. Celkové náklady projektu jsou vyčísleny na 588 tisíc korun, z toho předpokládaná dotace z EU činí 500 tisíc korun a 88 tisíc by kraj uvolnil z vlastního rozpočtu.

Samotná realizace projektu by byla úkolem Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, Zlínským krajem založené příspěvkové organizace, a dalších partnerů v Jihomoravském kraji a na Slovensku.

Zlínský kraj se na rozvoj církevní a poutní turistiky zaměřil již během minulých let, kdy například zahájil pilotní a v České republice zatím ojedinělý projekt Otevřené brány. Rovněž uzavřel smlouvu s mezinárodní organizací I Cammini dʼEuropa zacílenou na propagování potenciálu církevní turistiky na zahraničních veletrzích cestovního ruchu.

Počátkem letošního července pak kraj zorganizoval mezinárodní konferenci s názvem „Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje“, která se konala v Modré u Velehradu. Této konference se zúčastnili kompetentní zástupci z Řecka, Slovinska, Slovenska a Itálie.

Helena Mráčková, Zlínský kraj

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu