Zpřístupnění katedrály pro nevidomé oceněno cenou Mosty 2011


Národní rada osob se zdravotním postižením ČR již devátým rokem oceňuje osobnosti a aktivity, jež pomáhají zlepšit postavení lidí se zdravotním handicapem a tím i jejich začlenění do společnosti. Letošní předávání cen proběhlo v Praze včera. Zvláštní ceny se mimo jiné dostalo i týmu pod vedením Miroslava Výmoly, který připravil zpřístupnění olomoucké katedrály sv. Václava lidem se zrakovým postižením.

Olomouc: „Olomoucký projekt jsme k ocenění vybrali zejména proto, že jsme si vědomi problematičnosti zpřístupňování historických církevních památek pro lidi s postižením a chtěli jsme tímto i další subjekty motivovat k tomu, aby se vydali podobnou cestou,“ zdůvodnil výběr Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR.

Projekt „Zpřístupnění katedrály sv. Václava v Olomouci osobám se zrakovým handicapem“ vznikal ve spolupráci s TyfloCentrem Olomouc a za podpory statutárního města Olomouc. V rámci realizace byl vytvořen haptický model katedrály, vytištěny průvodci v Braillově písmu a černotisku. Dále mohli návštěvníci absolvovat hmatovou prohlídku chrámu či speciální haptické výstavy. Průvodci rovněž zájemcům umožnili návštěvu velké věže ke zvonu sv. Václava, který mohli také rozeznít. Šlo o vůbec jedinou nominovanou a oceněnou aktivitu organizací katolické církve zastoupenou v rámci letošního předávání těchto prestižních cen.

Smyslem ceny Mosty je ocenit akt, projekt či osobnost, jenž významným způsobem zlepšují postavení osob se zdravotním postižením v ČR.

František Jemelka, TS ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu